Cum să reducem nivelul de pH al solului sau cum să mărim aciditatea?
6 metode de a reduce nivelul de pH al solului
Majoritatea dintre noi cunoaște, probabil, încă de la orele de chimie din școală, ce este pH-ul. Acesta este de fapt un indice care ne arată cum este reacția substratului care este studiat, cât de acidă sau alcalină este ea.
Nivelul de pH poate varia de la 0 la 14. Dacă pH=0, atunci vom ști că avem un mediu extrem de acid. Iar dacă vom avea pH=14, mediul va fi extrem de alcalin. Un nivel de pH=7 va fi un nivel neutru, nici prea acid, nici prea alcalin.
Nivelul de pH este un factor important pentru grădinărit, deoarece el poate avea un rol decisiv la sănătatea, viața și creșterea plantei. Deși marea majoritate a plantelor cresc bine pe soluri neutre cu pH-ul de 6,5-7, sunt unele tipuri de plante care se dezvoltă și cresc mult mai bine la un anumit nivel de aciditate a solului. Reieșind din aceasta, fiecare grădinar trebuie să însușească metodele de reglare a acidității solului.
În articolul precedent am descris cum să mărim nivelul de pH al solului. În acest articol vom descrie cum să mărim aciditatea prin reducerea pH-ului.
Vedeți mai jos metodele de micșorare a nivelului de aciditate a solului.
1. Micșorarea pH-ului prin adăugarea de materiale organice.
Această metodă este una de lungă durată și constă în introducerea anumitor materiale organice. Din așa materiale fac parte: compostul, gunoiul de grajd compostat, mranița și mulciul acid din ace de pin.
Pe durata descompunerii materialelor introduse, în ele cresc și se hrănesc diferite microorganisme și bacterii și se elimină produse acide adverse care în același timp fac solul mai acid. Luând în considerare că procesul de descompunere este unul îndelungat, această metodă convine foarte bine pentru scopuri de lungă durată. Dar dacă căutați rezultate rapide, atunci această metodă nu va conveni. Unii grădinari adaugă materiale organice în sol în fiecare an, pentru reducerea treptată a nivelului pH al solului. De asemenea, îngrășămintele organice pot nu doar să aducă substanțe hrănitoare solului, dar și să îmbunătățească drenarea și aerarea solului.
2. Adăugarea de sulfat de aluminiu
Pentru a obține o micșorare rapidă a nivelului de pH al solului, este necesar să adăugăm în sol sulfați de aluminiu, care pot fi găsiți în oricare magazin specializat pentru grădinărit. În afară de aceasta, în magazine există o gamă variată de adaosuri care acidifică solul. Sulfatul de aluminiu este una din substanțele cu acțiune rapidă, eliminând aciditate în sol pe durata dizolvării.
Reieșind din aceasta putem afirma că anume sulfatul de aluminiu vă poate ajuta dacă este o necesitate stridentă de a micșora rapid nivelul de pH al solului în grădina voastră.
Inițial este necesar să fie efectuată analiza solului la nivelul de pH, deoarece utilizarea excesivă a sulfatului de aluminiu poate dăuna culturilor sădite.
În urma primirii raportului de analiză a solului, este absolut necesar să fie strict determinat cu câte puncte trebuie de micșorat nivelul de pH al solului. Calculele medii ale cantității de sulfat de aluminiu se vor face în felul următor: pentru a reduce nivelul de pH cu o unitate (adică scăderea de la 8 la 7, de la 7 la 6) pe un teritoriu cu suprafața de 1 m², veți avea nevoie de 550 g de sulfat de aluminiu.
3. Adăugarea sulfului sublimat.
O altă substanță, care ar putea micșora nivelul pH-ului, este sulful sublimat. Diferența principală dintre acesta și sulfatul de aluminiu este faptul că sulful este mai ieftin și este suficientă introducerea unei cantități mai mici. De asemenea, viteza de acțiune este mai lentă în comparație cu cea a sulfatului de aluminiu. Aceasta se explică prin faptul că inițial sulful trebuie să fie asimilat de bacteriile din sol, care, ulterior îl vor transforma în acid sulfuric.
Transformarea sulfului este influențată de umiditatea solului, cantitatea de bacterii li temperatura solului. Pentru observarea efectului evidențiat asupra acidității solului pot fi necesare chiar și câteva luni.
După cum am menționat și mai sus, cantitatea necesară de sulf sublimat pentru mărirea acidității solului este mai mică decât cea a sulfatului de aluminiu. În așa fel, pentru a reduce cu o unitate pH-ul solului la o suprafață de 1 m², vom avea nevoie de 90 g de sulf.
4. Adăugarea ureei granulate acoperită cu sulf.
Ureea granulată acoperită cu sulf poate și ea să fie folosită pentru mărirea treptată a acidității solului, la fel ca și sulfatul de aluminiu și sulful sublimat. Așa adaosuri de uree acționează destul de rapid, efectul instalându-se și după 1-2 săptămâni de la introducerea în sol.
Ureea acoperită cu sulf este, de fapt, un ingredient component al multor îngrășăminte. Și dacă aveți drept scop să alimentați plantele dumneavoastră, atunci pentru a evita niște cheltuieli adăugătoare vă recomandăm să alegeți un îngrășământ care conține această substanță.
Cantitatea necesară de produs pentru acidificarea solului o puteți afla de pe ambalajul produsului sau consultând un specialist din magazinele specializate de grădinărit.
5. Adăugarea altor îngrășăminte acide
După cum a fost spus mai sus, există un număr mare de alte îngrășăminte pentru scăderea nivelului de pH, care se vând fie separat, fie în componența îngrășămintelor complexe. Mai jos vedeți lista unor îngrășăminte:
- Hidrofosfat de amoniu
- Sulfat de cupru
- Turbă
- Nitrat de amoniu
Cantitatea necesară de substanță și timpul introducerii depinde de tipul îngrășămintelor. Reieșind din aceasta, trebuie să studiați atent instrucțiunile de pe ambalaj sau consultați specialistul din magazinele de grădinărit.
6. Creșterea plantelor adaptate la solurile alcaline.
Dacă solul din grădina dvs. este prea alcalin pentru creșterea plantelor care au nevoie de sol acid, ca o soluție ar putea fi creșterea plantelor care preferă soluri alcaline. Această metodă poate reduce semnificativ nivelul de pH pe durata vieții plantelor “alcaline”.
Similar cu introducerea îngrășămintelor organice (gunoi de grajd sau mulci de ace de pin), pe durata creșterii, maturizării și ofilirii plantelor substratul organic care nimerește în sol, stimulează dezvoltarea bacteriilor și solul treptat se acidifică. Această metodă este una dintre cele mai lente metode de reducere a pH-ului, deoarece plantele mai întâi trebuie să crească și doar după aceasta încep să furnizeze material organic pentru sol. Mai jos puteți vedea câteva plante care preponderent preferă solurile alcaline:
- Arbuști de foioase: liliacul, măceșul, clematisul și caprifoiul
- Arbuști veșnic verzi: cimișirul
- Arbuști multianuali: crizantemele